Valitse sivu

1.6.2020 alkaen vieraskasvilajeja vastaanotetaan kaikilla Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla. Vastaanotto on tarkoitettu max. 2m3 kuormille henkilö- tai pakettiautolla tai peräkärryllä tuotuna. Isompia, yli 2m3, kuormia voimme ottaa vastaan ainoastaan Hämeenlinnassa Karanojalla ja Järvenpään Puolmatkassa.

Vieraslajit otetaan vastaan ainoastaan jätesäkkeihin pakattuna sekalaisen jätteen hinnalla. Ilmoitathan vieraslajien tuomisesta saapuessasi vaakatoimistolla, jolloin henkilökuntamme opastaa jätteelle oikean purkupaikan.

Pieniä määriä vieraslajeja voi laittaa pakattuna myös kiinteistön sekajäteastiaan.

—-

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Levitessään vieraslajit saattavat uhata alkuperäisen luonnon monimuotoisuutta. Yleisimmin tavattavat vieraslajit ovat vieraskasvilajeja. Uusia vieraslajeja tunnistetaan jatkuvasti lisää ja 1.6.2019 vieraskasvilajeiksi luokiteltiinkin uusia lajeja, kuten kurtturuusu sekä komealupiini.

Useimmat vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti ja valtaavat elintilaa alkuperäislajeilta. Jotkin vieraskasvilajit voivat lisäksi olla terveydelle haitallisia myrkyllisyytensä vuoksi. Tämän vuoksi vieraskasvien hävitys ja torjunta on tärkeää. Erilaisten vieraskasvilajien torjunta- ja hävitysvinkit kannattaa tarkistaa Vieraslajiportaalista. Sivustolta löytyy myös paljon muuta tietoa kaikista vieraslajeista.