Valitse sivu

Omenat

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)
Mikäli joudut hävittämään pilaantuneita omenoita, ne kannattaa toimittaa jätteidenkäsittelyalueille, josta ne päätyvät hyötykäyttöön.

Tuo pilaantuneet omenat Jätteidenkäsittelyalueelle

Hämeenlinnan Karanojalla ja Nurmijärven Metsä-Tuomelassa omenoille löytyvät omat kontit. Omenat on hyvä pakata vaikka ämpäreihin, mistä ne on helppo kipata keräysastiaan. Hyvinkään Kapulassa, Järvenpään Puolimatkassa ja Valkeakosken Lumikorvessa omenat otetaan vastaan haravointijätteen kanssa samaan kasaan. Kotitaloudet voivat tuoda omenansa meille maksutta. Vastaanottamamme omenat hyödynnetään joko maanparannusaineena tai niistä tehdään biokaasua.

Vinkkejä ylimääräisten omenoiden hyötykäyttöön

  • Vie korillinen omenoita mukanasi työpaikalle, lapsen päiväkotiin tai mummun vanhainkotiin, moni ilahtuu terveellisestä välipalasta. Työpaikan intrassakin voi ehkä ilmoitella ompuista?
  • Käyttökelpoisia omenoita voi päivittäin laittaa laatikossa tai saavissa portinpieleen ja vielä lapulla/kyltillä ilmoittaa, että ”Ota, ole hyvä”. Myös lähikaupan ilmoitustaululla tai paikallislehdessä voi viestittää ylimääräisistä omenoista.
  • Omenoista saa myös erinomaista mehua joko kotona tai tuoremehuasemalla. Mehun puristusjäte kannattaa käyttää puutarhajätekompostiin, jossa siitä saadaan vielä runsaasti lisäravinteita muuten ravinneköyhän haravointijätteen sekaan.
  • Omenoita voi myös hyvin kuivata esim. renkaina.
  • Tarjoa omenoita lähiseudun eläintiloille, muista ettei eläimille saa antaa mitään syötävää ilman omistajan lupaa.

Kompostoi

Omenat voi toki myös kompostoida vähän kerrallaan, mutta tällöin tulee kiinnittää huomiota kuivikkeeseen, sitä voi joutua lisäämään normaalia enemmän. Vähäinen omenajäte, kuten omenankodat ja -kuoret kuuluvat biojäteastiaan tai kompostiin.

Omenoita maltilla jäteastiaan

Omenoita voi laittaa pienissä erissä myös taajamassa biojätteen tai haja-asutusalueella sekajätteen joukkoon. Koska omenat ovat painavia, ohjeena voisi pitää, että niitä voi laittaa jäteastiaan pussillisen kerrallaan. Omenat tulee pakata kuten muutkin jätteet. Huomioi, ettei jäteastian paino saa ylittää maksimia 40 kg (240l/astia)