Valitse sivu

Piktogrammit eli jätekuvakkeet

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)
Kiertokapula on ottanut käyttöön piktogrammit eli jätekuvakkeet jätekuvakkeet mm. jäteastiatarroissa, jätekatostauluissa sekä jätteiden lajitteluohjeessa. Tällä hetkellä piktogrammit ovat käytössä bio- ja sekajätteelle, pakkausjätteille ja paperille sekä poistotekstiileille. Pohjoismaisena sekä kansallisena yhteistyönä valmistellut piktogrammit yhtenäistävät jätelajikuvastoa ja helpottavat näin asukkaiden tekemää jätteiden lajittelua. Samalla ne luovat jätetiloihin yhtenäisen, harmonisen ilmeen.

Kiertokapulan alueella jätelajien termit pysyvät pääosin samoina, mutta jätelajien tunnusvärit poikkeavat aiemmasta. Esimerkiksi muovipakkaukset pukeutuvat keltaisen sijasta purppuraan. Lisäksi samassa yhteydessä on luovuttu kuivajäte -termin käytöstä.

Ensimmäisenä piktogrammeihin voi törmätä kesästä 2023 alkaen taloyhtiöiden jätetiloissa, joissa piktogrammit näkyvät uusissa pakkausjäteastioissa alkavien pakkausjätekeräyksien myötä. Uuden ilmeen saaneita jäteastiatarroja ja jätekatostauluja voi tilata tilauslomakkeella tai tulostaa täältä.

Kansallisen piktogrammihankkeen pyrkimyksenä on ollut yhtenäistää Suomessa käytettävä jätelajikuvakkeisto. Kuntien jätelaitosten kattojärjestön Suomen Kiertovoima ry KIVOn johdolla valmistellut uudet kuvakkeet perustuvat alun perin Tanskassa kehitettyyn pohjoismaiseen piktogrammijärjestelmään. Tulevaisuuden visiona on, että pohjoismaisen mallin mukaiset kuvakkeet löytyisivät myös tuotepakkauksista. Jätteen oikea lajittelu helpottuu, kun samanlainen piktogrammi löytyy sekä pakkauksesta että jäteastiasta.

biojäte, piktogrammi, omenankara
kartonkipakkauksien piktogrammi, jossa kartonkinen tölkki
lasipakkausten piktogrammi, jossa lasipullo
metallipakkausten piktogrammi, jossa metallinen säilyketölkki
muovipakkausten piktogrammi, jossa muovinen pullo ja pussi
Paperin piktogrammi, jossa kasa toimistopaperia
sekajätteen piktogrammi, jossa muovinen roskapussi täynnä roskia
poistotekstiilin piktogrammi, jossa rikkinäinen t-paita