Omenoiden keräys Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla
Kiertokapula ottaa omenoita vastaan Järvenpään, Hämeenlinnan ja Nurmijärven jätteidenkäsittelyalueilla haravointijätteen hinnalla omiin omenakontteihin. Ylimääräiset omenat kannattaa pitää erillään muusta haravointijätteestä. Omenankeräyslaatikot löytyvät jätteidenkäsittelyalueilla haravointijätteen vastaanottopaikan vierestä.
Järvenpäähän ja Hämeenlinnaan vastaanotetut omenat toimitetaan käsittelyyn St1 Biofuels:n Hämeenlinnan jätteidenkäsittelyalueella sijaitsevalle Bionolix-laitokselle, missä niistä valmistetaan ajoneuvojen polttoaineena käytettävää bioetanolia. Nurmijärvelle vastaanotetut omenat toimitetaan käsittelyyn Kekkilän kompostointilaitokselle, jossa niistä valmistetaan maanparannusainetta.
Myös Hyvinkään ja Valkeakosken jätteidenkäsittelyalueilta omenat otetaan vastaan haravointijätteen hinnalla. Omenat kompostoidaan mm. mullaksi haravointijätteen seassa.
Omenoita maltilla jäteastiaan
Omenoita voi laittaa vähitellen myös bio- tai sekajätteen joukkoon. Uusien jätehuoltomääräysten mukaan jätettä saa olla 240 litran astiassa enintään 40kg. Koska omenat ovat painavia, ohjeena voisi pitää, että niitä voi laittaa jäteastiaan pari ämpärillistä tai yhden muovipussillisen kerrallaan. Omenat tulee pakata kuten muutkin jätteet. Myös jäteastian viereen voi jättää enintään 15 kg painavan omenapussin tai laatikon, jonka poisviennistä laskutetaan taksan mukainen irtojätemaksu.
Vinkkejä ylimääräisten omenoiden hyötykäyttöön
- Vie korillinen omenoita mukanasi työpaikalle, lapsen päiväkotiin tai mummun vanhainkotiin, moni ilahtuu terveellisestä välipalasta. Työpaikan intrassakin voi ehkä ilmoitella ompuista?
- Käyttökelpoisia omenoita voi päivittäin laittaa laatikossa tai saavissa portinpieleen ja vielä lapulla/kyltillä ilmoittaa, että ”Ota, ole hyvä”. Myös lähikaupan ilmoitustaululla tai paikallislehdessä voi viestittää ylimääräisistä omenoista.
- Omenoista saa myös erinomaista mehua joko kotona tai tuoremehuasemalla. Mehun puristusjäte kannattaa käyttää puutarhajätekompostiin, jossa siitä saadaan vielä runsaasti lisäravinteita muuten ravinneköyhän haravointijätteen sekaan.
- Omenoita voi myös hyvin kuivata esim. renkaina.
Omenat voi toki myös kompostoida vähän kerrallaan, mutta tällöin tulee kiinnittää huomiota kuivikkeeseen, sitä voi joutua lisäämään normaalia enemmän. Vähäinen omenajäte, kuten omenankodat ja -kuoret kuuluvat biojäteastiaan tai kompostiin.