Valitse sivu

Kiertokapula aloitti vuoden alussa poistotekstiilien keräyksen. Toimialueellamme on yhteensä seitsemän keräyspistettä.

Kiertokapulan keräyspisteet 3.1.2023 alkaen:

  • Hausjärven kunnan varikko, Vanha valtatie 25, Hausjärvi (avoinna ma, ti ja to klo 12.30–15.30, ke klo 12.30–18)
  • Munckinkatu 43, Hyvinkää (ulkokeräysastia)
  • Puolmatkan jätteidenkäsittelyalue, Hyötykuja 3, Järvenpää (avoinna ma-pe 7-19)
  • Suojalantie 2, Nurmijärvi (ulkokeräysastia)
  • Tervajoentie 3, Tervakoski (ulkokeräysastia)
  • Leveteks, Sointulantie 2, Valkeakoski (ulkokeräysastia ja vastaanotto- ja lajittelupiste ma-ke klo 9-15, to klo 9-17 )
  • Lajittelukeskus, Larin Kyöstinkatu 20, Hämeenlinna (ulkokeräysastia ja vastaanotto- ja lajittelupiste ma, ti ja to klo 10-16)

Ulkokeräysastioihin poistotekstiilejä voi toimittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. HUOM! Tekstiilisäkkejä ei saa jättää keräysastioiden ulkopuolelle, sillä tekstiilijäte ei säily kierrätyskelpoisena.

Poistotekstiileihin puhtaat ja kuivat vaatteet ja kodintekstiilit

Poistotekstiilien keräykseen voi lajitella käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut, hameet ja takit sekä kodintekstiilit. Edelleen käyttökelpoiset, ehjät ja hyväkuntoiset tekstiilit tulee laittaa kiertoon eli myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Keräykseen ei tule laittaa haisevia, homeisia, märkiä, öljyisiä, tuholaisten tai syöpäläisten saastuttamia tekstiileitä. Myöskään mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä ei tule laittaa keräykseen. Edellä mainitut jätteet kuuluvat sekajätteeseen. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

Poistotekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa, minkä vuoksi sen keräämisessä pitää olla tarkkana. Jos tekstiili pääsee esimerkiksi kastumaan, se homehtuu helposti, eikä enää kelpaa keräykseen.

Paimiossa poistotekstiili muuntuu kierrätyskuiduksi

Poistotekstiilien lajittelusta vastaavat Kiertokapulan alueella Työvalmennussäätiö Luotsi ja Valkeakosken alueella Leveteks Oy. Lajittellut tekstiilit jatkavat matkaansa jatkolajitteluun Turkuun, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto jatkolajittelee ne kierrätykseen. Osa kerätystä poistotekstiilistä päätyy uudelleenkäyttöön, esimerkiksi pienyritysten uusien tuotteiden materiaaliksi. Mekaaniseen käsittelyyn soveltuva tekstiili jalostetaan kierrätyskuiduksi poistotekstiilin käsittelylinjastolla Paimiossa. Tällä hetkellä materiaalina hyödyntämiskelvoton tekstiilijäte käytetään energiantuotannossa.

Lisätietoja:

Kiertokapula Oy

kehitysjohtaja Tero Helin, puh. 050 577 4242, tero.helin@kiertokapula.fi

Työvalmennussäätiö Luotsi

valmennuspalveluiden päällikkö Sonja Aarnio, puh 040 869 0104, sonja.aarnio@luotsisaatio.fi sekä

toimitusjohtaja Heikki Rantala. puh 040 840 0726, heikki.rantala@luotsisaatio.fi