Valitse sivu

Kiertokapula on mukana Suomen Kiertovoima ry KIVO:n, Kuntaliiton ja muiden kuntien jätelaitosten käynnistämässä neljän viikon mittaisessa asukkaille suunnatussa treeniohjelmassa jätteiden lajitteluaktiivisuuden parantamiseksi.

”Mihin biojätteet kuuluu laittaa? Mistä löydän niille lajitteluastian?” Uusi treeniohjelma auttaa näissä haasteissa ja opastaa lajittelun saloihin ympäri Suomea!

Treeniohjelman tavoitteena on opastaa ja kannustaa asukkaita roskien lajitteluun, tehdä lajittelusta helppoa ja muistuttaa sen merkityksestä. Erityisesti huomion kohteena on biojätteiden, eli esimerkiksi ruoanlaittojätteiden lajittelu. Tällä hetkellä noin kolmannes tavallisen roskapussin sisällöstä on biojätettä. Biojätteestä kierrätetään vain alle puolet.

Lajittelu on nyt helppoa ja tubettajat jeesaavat!

Kampanjassa asukkaiden apuna ovat jätelaitosten Kierrätyskoutsit, jotka antavat maksutonta neuvontaa treeniohjelman aikana ja sen jälkeen. Kiertokapulan Kierrätyskoutsit tavoitat arkisin kello 8.00–15.00 numerosta 075 753 0011 sekä sähköpostitse neuvonta@kiertokapula.fi.

Apua ja vinkkejä saa myös kampanjan kasvoina toimivilta tubettajilta Mikael Sundbergilta (Mikirotta) ja Max Blomfeltilta (Boheemi). He osallistuvat treeniohjelmaan ja luovat siihen liittyviä sisältöjä omiin kanaviinsa. Sinäkin voit testata oman lajittelutaitosi ilmoittautumalla treeneihin mukaan!

Treeniohjelma, viikkohaasteet ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta https://www.biojate.info/treeniohjelma/let-s-treenataan/
Treeniohjelma kestää neljä viikkoa, minkä päätteeksi lajittelu on parhaimmillaan tullut osaksi arjen rutiineja.

Kierrättäminen edellyttää roskien lajittelua

Kampanja on suunnattu erityisesti nuorille, mutta siihen voi osallistua kuka vain. Jokaisen osallistumisella lajitteluun on väliä! Jätteiden lajittelu alkaa kotoa ja sen avulla voidaan vähentää päästöjä ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Oikein lajiteltuna iso osa roskista ja jätteestä päätyy hyötykäyttöön. Kiertokapulan toimialueella biojätteestä valmistetaan ajoneuvojen polttoaineena käytettävää etanolia sekä tuore- ja maanparannuskompostia.

Kampanjan taustalla on valmistautuminen vuonna 2023 tulevaan muutokseen. Silloin myös useissa pientaajamissa on jokaisella kiinteistöllä oltava biojätteen erilliskeräys tai kotikompostointi. Treenaa itsesi lajittelukuntoon aloittamalla harjoittelu jo nyt!

Vinkkejä lajitteluun

  • Katse kotipihalle tai ekopisteelle: Tutustu kodin lähellä oleviin lajitteluastioihin.
  • Katse omaan kotiin: Jäteastioiden koolla ja sijoittelulla voi säästää tilaa ja helpottaa erilaisten jätteiden lajittelua.
  • Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen löytyy sivulta www.saasyoda.fi.
  • Keväällä kampanjoidaan myös pakkausjätteiden lajittelun lisäämiseksi. Lajittelukoulu-kampanjan järjestää Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.  

Treeni on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön Rakasta joka murua -kampanjaa.  #rakastajokamurua