Valitse sivu

Kierrätyskoutsin vauhtitreeni

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)
Kierrätyskoutsin vauhtitreeni sopii osaksi oheisharjoittelua lajiin kuin lajiin. Helpoiten treeni on toteutettavissa liikuntasalissa tai kentällä, mutta sovellettuna sen voi toteuttaa esimerkiksi uima-altaassa tai jäällä! Vauhtitreeniin tarvitsee välineeksi tötteröitä tms. jolla voi merkitä pelialueita. Vauhtitreenin harjoitteissa tarvittavia jäte-esimerkkejä löytyy ohjeesta. Harjoitteiden välissä palautteluksi voi ottaa annoksen kierrätystietoa.

Harjoitteet

A. Jätejumppa (n. 5 min)

Kerro vauhtitreeniläisille alla olevat väitteet yksi kerrallaan. Jos vauhtitreeniläinen on samaa mieltä, hänen tulee kurkottaa itsensä mahdollisimmin korkealle. Jos hän on eri mieltä, tulee hänen mennä kyykkyyn niin pieneksi kuin mahdollista.

 1. Tiedän, mikä Kiertokapula on.
 2. Roskat voi heittää luontoon.
 3. Kotonamme lajitellaan jätteitä eri astioihin.
 4. Olen vienyt jätteitä kierrätyspisteisiin tai muihin keräyspaikkoihin.
 5. Jätteiden lajittelu on helppoa.

B. Liikutaan jätteiden mukaan (n. 10 min)

Vauhtitreeniläiset kulkevat alueella myötäpäivään hölkäten tai kävellen. Ohjaaja sanoo eri jätelajeihin kuuluvia jätteitä sopivin väliajoin. Treeniläiset toteuttavat liikkeitä sen mukaan mihin jätelajiin kyseinen jäte lajitellaan. Jätelajeja kannattaa ottaa kerrallaan mukaan vain kaksi tai kolme.

 • Metalli – 5 x kyykkyhyppy
 • Muovipakkaukset -5 x punnerrus
 • Lasipakkaukset – 5 x istumaan nousut
 • Kartonkipakkaukset – suunnan vaihto
 • Paperi – 5 x burbee

C. Biojäte – sekajäte – muu jäte (n. 10 min)

Harjoitus on maa-meri-laivan kaltainen leikki, jossa yksi viiva on biojäte, yksi sekajäte ja yksi muut jätteet. Vauhtitreeniläiset asettuvat biojäte-viivalle. Ohjaaja sanoo jonkin bio- tai sekajätteen kuuluvan jätteen tai jätteen, joka ei kuulu kumpaankaan. Tehtävänä on juosta oikealle viivalle sen mukaan, kuuluuko jäte biojätteisiin, sekajätteisiin vai muihin jätteisiin. Jos harjoituksesta haluaa kisan, voi viimeisenä oikealle viivalle ehtineen tiputtaa pelistä pois.

D. Roskat sekaisin (n. 10 min)

Vauhtitreeniläisistä valitaan yksi vapaaehtoinen keskelle. Muut asettuvat piiriin jokainen omalle paikalleen. Paikan piirin kehällä voi merkitä esim. tötsällä. Ohjaaja kertoo jokaiselle vauhtitreeniläiselle oman jätteen. Halutessaan jätteet voi kirjoittaa pienille lapuille. Omaa jätettä ei kerrota muille. Samaan jätelajiin kuuluvia jätteitä tulee olla vähintään kolme, eli jätelajien määrä tulee valita vauhtitreeniläisten määrän mukaan.

Leikki alkaa sillä, että keskellä oleva sanoo jonkin jätelajin, ja silloin kyseiseen jätelajiin kuuluvat vauhtitreeniläiset vaihtavat paikkaa. Keskellä oleva yrittää viedä jonkun paikan, juoksemalla sinne nopeammin. Ilman paikkaa jäänyt jää keskelle ja sanoo seuraavan jätelajin.

Kierrätystietoa palautteluksi

Eri harjoitteiden välissä tai osana alkulämmittelyä kannattaa ottaa palautteluksi kierrätystietoa.
Tiesitkö, että…

 • lajitelluista muovipakkauksista valmistetaan muovigranulaattia, josta voidaan valmistaa erilaisia muovituotteita kuten tiskiharjoja, ämpäreitä ja kukkaruukkuja. Näitä kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita kannattaakin bongailla kauppojen hyllyiltä.
 • kartonkipakkauksista ja paperista valmistetaan kierrätyskuitua. Lajitelluista kartonkipakkauksista voidaankin valmistaa uusia kartonkipakkauksia tai wc- ja talouspaperirullien hylsykartonkia. Lajittelusta paperista voidaan valmistaa vaikkapa sanomalehtipaperia.
 • metalli on erittäin hyvä kierrätettävä materiaali. Pienet metallijätteet lajitellaan metallilaadun mukaan ja niistä voidaan valmistaa uusia metallituotteita. Myös isommat metalliromut kierrätetään materiaalina, kunhan ne toimittaa oikeaan keräyspaikkaan esim. jätteidenkäsittelyalueille.
 • lajitelluista lasipakkauksista voidaan valmistaa uusia lasipakkauksia. Vain lasiset pakkaukset kuuluvat keräykseen, eli esim. ikkuna- tai peililasi on sekajätettä.
 • kun kaiken kodissa syntyvän jätteen lajittelee tarkasti, jää jäljelle pieni määrä sekajätettä. Sekajätettä ei voida kierrättää uudeksi materiaaliksi, mutta siitä saadaan polttamalla sähköä jä lämpöä eli energiaa.
 • biojätteestä, joka kerätään biojäteastiaan, valmistetaan monia erilaisia asioita: bioetanolia ajoneuvojen polttoaineen raaka-aineeksi, biokaasua sekä lannoitteita ja maanparannusaineita. Biojätteen voi myös kompostoida kotipihalla, jolloin siitä saadaan multaa puutarhaan.
 • vaarallisilla jätteillä tarkoitetaan ihmiselle tai ympäristölle haitallisia jätteitä. Usein niitä merkitään punakehyksillä vaaramerkeillä. Kun vaarallisen jätteen vie keräykseen, hävitetään se turvallisesti tai siitä saadaan hyötyä, esim. energiaa.
 • SER-jätteellä tarkoitetaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromuja eli erilaisia sähkölaitteita. Kun ne lajitellaan oikein, voidaan niissä olevia materiaaleja kierrättää uusiksi tuotteiksi. Sähkölaitteissa on usein ainakin metallia ja muovia.

Jäte-esimerkkejä jätelajeittain

Biojäte
Appelsiininkuoret
Banaaninkuoret
Hedelmänkuoret
Homehtunut leipä
Kahvin suodatinpussi
Kalanruodot
Kananmunankuoret
Nenäliina
Omenankara
Perunankuoret
Pilaantunnut porkkana
Ruuantähteet
Servetti
Talouspaperin pala
Teepussi

Kartonkipakkaukset
Irtokarkkipussi
Jauhopussi
Kananmunakenno
Maitotölkki
Mehupurkki
Muropaketti
Pahvimuki
Paperipussi
Pillimehupurkki
Pitsalaatikko
Talouspaperirullan hylsy

Metallipakkaukset
Alumiinifolio
Hernekeittopurkki
Pantiton juomatölkki
Pilttipurkin kansi
Rikkinäinen kattila
Säilyketölkki
Tonnikalapurkki
Tuikkukippo
Tyhjä maalipurkki
Viilipurkin kansi
Vääntynyt haarukka
Vääntynyt ruuvi

Muovipakkaukset
Jauhelihapaketti
Juustopaketti
Karkkipussi
Ketsuppipullo
Leikkelerasia
Mehukanisteri
Maitopurkin korkki
Muovipussi
Raejuustopurkki
Salaattipussi
Shampoopullo
Tomaattirasia
Viilipurkki

Paperi
Aikakauslehti
Kauppalappu
Kirjan sivut
Kirjekuori
Mainoslehtinen
Moniste
Piirustus
Sanomalehti
Sarjakuvalehti
Suttupaperi
Vanha seinäkalenteri
Värityskirja

Sekajäte
Hajonnut juomalasi
Hajonnut kahvikuppi
Imuroidut roskat
Kuihtuneet kukat
Laastari
Rikkinäinen kenkä
Rikkinäinen muovilelu
Rikkinäinen sukka
Räjähtänyt ilmapallo
Särkynyt taskupeili
Vaippa
Värikynän pätkä

Treenipäiväkirja

Jakakaa tunnelmia Vauhtitreenistä Instagramissa! Postaukseen voitte kirjata esimerkiksi parhaat kierrätyskikkanne. Merkitkää mukaan @kiertokapula_oy, niin jaamme tunnelmia myös omalla tilillämme! Käytä myös #kierrätyskoutsintreenit ja #kierrätyslihaksetkuntoon.