Valitse sivu

Biojäte ja kompostointi

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)
Usein kysyttyjä kysymyksiä biojätteestä ja kompostoinnista

Biojätteen erilliskeräyksestä yleistä


Milloin biojätteen erilliskeräys alkaa kotikunnassani?

Biojätteen erilliskeräys alkaa 1.4. Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. 1.7. Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä. 1.9. Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella. 1.10. Mäntsälässä ja 1.11. Riihimäellä ja Janakkalassa.


Mistä tiedän koskeeko lajitteluvelvoite minua?

Jätelain ja sitä täydentävien jätehuoltomääräyksien mukaan Kiertokapulan alueella biojätteiden keräysvelvoite laajenee koskemaan 1-4 asunnon talouksia yli 5000 asukkaan taajamissa lähialueineen. Tarkista kartasta, koskeeko lajitteluvelvoite sinua, rastittamalla alue B ja suurentamalla karttaa kotisi kohdalta täällä.


Mitkä ovat vaihtoehtoni biojätteen lajitteluun ja keräykseen?

Voit hoitaa biojätteen keräämisen joko kompostoimalla omassa kompostorissasi biojätteet mullaksi tai liittymällä järjestämäämme biojätteen keräykseen, jossa tyhjennämme biojäteastian ja toimitamme sisällön hyödynnettäväksi. Biojäteastian voi myös ottaa yhteisenä naapurin tai naapureiden kanssa, tämä laskee kustannuksia merkittävästi. 

Minulla syntyy vain vähän biojätettä jos ollenkaan, pitääkö minun silti hankkia kompostori tai biojäteastia?

Vaikka biojätettä syntyisi vain vähän, biojätteen keräysvelvoitteesta ei voi saada vapautusta. Jos kiinteistölläsi syntyy biojätettä vain vähän, naapuruston yhteinen biokimppa on hyvä vaihtoehto. Biojäteastiaa ei tarvita jos kompostoit kiinteistölläsi syntyvän biojätteen. Muistathan tässä tilanteessa tehdä kompostointi-ilmoituksen.

Mitä tapahtuu jos en ole vastannut Kiertokapulalta tulleeseen biojätekyselyyn enkä ole ilmoittanut kompostoivan, vaikka kuulun lajitteluvelvollisuuden piiriin?

Jos et ole ilmoittanut kompostoivasi etkä ole ilmoittanut biojätekimpasta, kiinteistöllesi toimitetaan biojäteastia kuntasi aloitusajankohtaan mennessä.

Tuulettuvan bioastian toimitus ja astian käyttäminen

Millainen on Kiertokapulan toimittama tuulettuva biojäteastia?

Tuulettuvassa biojäteastiassa biojäte pääsee kuivahtamaan, jolloin se ei ala haisemaan herkästi kesähelteilläkään. Biojäteastia on ulkomitoiltaan noin 50 x 107 x 55 cm (leveys x korkeus x syvyys).Tuulettuvaan biojäteastiaan laitettaessa biojäte tulee pakata joko biohajoavaan pussiin tai paperiseen pussiin. Suurimmalla osalla keräykseen riittää 140 -litrainen biojäteastia. Tuulettuvalla biojäteastialla tyhjennysväli voi olla maksimissaan neljä viikkoa.

Milloin biojäteastia toimitetaan?

Biojäteastia toimitetaan viimeistään keräyksen aloitukseen mennessä. Astioita on paljon toimitettavana, jonka vuoksi aloitamme astioiden toimittamisen hyvissä ajoin. Tämän vuoksi osalle asiakkaista astia voidaan toimittaa useita viikkoja ennen varsinaista aloitusajankohtaa.

Milloin biojäteastiaa voi alkaa täyttämään?

Tuulettuvaa biojäteastiaa voi alkaa täyttämään 4 viikkoa ennen ensimmäistä tyhjennyspäivää.

Minulle tuotiin biojäteastia, mutta päätinkin kompostoida biojätteeni, miten toimin?

Jos olet hankkinut kompostorin, tee kompostointi-ilmoitus ja ole yhteydessä Kiertokapulan asiakaspalveluun, jotta biojäteastia noudetaan pois.

Mitä biojäteastian tyhjennys maksaa?

Mihin biojäteastia sijoitetaan?

Sijoita jäteastia sekäjäteastiasi viereen kiinteistön sisäänajoväylän varteen tai tien viereen. Lue lisää: https://kiertokapula.fi/kiinteiston-jatehuolto/kerayspaikka-ja-jatekatos/

Kuinka usein biojäteastia tyhjennetään?

Pisin tyhjennysväli tuulettuvassa jäteastiassa on 4 viikkoa, tuulettumattomassa astiassa 2 viikkoa.

Mitä biojäteastiaan saa laittaa?

Biojätteeseen laitetaan hedelmien ja vihannesten kuoret, lihan ja kalan perkuujätteet, kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit, ruuantähteet, pienet luut, kananmunankuoret, pilaantuneet elintarvikkeet, talouspaperit ja muut pehmopaperit, huonekasvit ja leikkokukat.

Saako biojäteastiaan laittaa muovipussin?

Tuulettuvaan biojäteastiaan laitettaessa biojäte tulee pakata joko biohajoavaan pussiin tai paperiseen pussiin. Pakkauspusseina voi hyödyntää myös pakkausten pusseja (esim. sokeripussi, ikkunaton leipäpussi) tai kauppojen hedelmäosastojen paperi- ja biohajoavia pusseja. Pussin voi taitella myös itse sanomalehdestä.

Kompostointi

Aion kompostoida, mitä minun pitää nyt tehdä?

Aloittaessasi kompostoinnin ilmoita siitä jäteviranomaiselle Asiakasnetissä. Pääset lomakkeelle suoraan painamalla sivulla olevaa tumman vihreää näppäintä. Sivulle ei tarvitse kirjautua. Täytä lomake vasta, kun olet hankkinut kompostorin.


Millainen on hyvä kompostori?

Biojätettä saa kompostoida ympärivuotisesti haittaeläinsuojatussa, ilmastoidussa, ja suljetussa kompostorissa. Haittaeläinsuojatun kompostorin seinämissä ei ole yli seitsemän millimetrin rakoja, jolloin eläimet eivät pääse kompostoriin. Taajamassa kompostorin pitää olla lisäksi lämpöeristetty. Kompostointitilaa on pitää varata 50-100 litraa per henkilö per vuosi.l


Mihin sijoitan kompostorini?

Kompostori tulee sijoittaa vähintään viiden metrin päähän naapurin rajasta (voidaan sijoittaa lähemmäksi naapurin suostumuksella) ja vähintään 15 metrin päähän talousvesikaivosta tai vesialueesta.


Voinko käyttää naapurini kanssa yhteistä kompostoria?

Kyllä, yhteinen kompostori on mahdollinen. Vastuuhenkilöksi määrittyy se, jonka pihaan kompostori tulee. Vastuuhenkilö toimii yhteyshenkilönä Kiertokapulan suuntaan sekä tekee viranomaiselle kompostointi-ilmoituksen, jossa ilmoittaa osallistuvien kiinteistöjen tiedot. Taloyhtiöissä yhtä kompostoria voi käyttää 6 henkilöä.
Pienkiinteistöjen osalta kompostitilavuutta varataan 50–100 litraa/henkilö/vuosi tai kompostorin valmistajan
ohjeen mukaan. Osakkaan ja kompostorin välinen matka saa olla enintään 500 m.

ompostori tulee sijoittaa vähintään viiden metrin päähän naapurin rajasta (voidaan sijoittaa lähemmäksi naapurin suostumuksella) ja vähintään 15 metrin päähän talousvesikaivosta tai vesialueesta.


Mistä löydän vinkkejä kompostointiin?


Kompostori jäätyy talvella, haittaako se?

Kompostorin jäätyminen talvella ei haittaa, jos kompostorissa vaan on riittävästi tilaa biojätteelle. Biojätettä voi lisätä jäätyneeseen kompostoriin. Keväällä kompostori sulaa ja lähtee taas käyntiin. Kompostori kannattaa tarvittaessa tyhjentää ennen talven pakkasia. Jos biojätteet mahtuvat myös talvella kompostoriin, sekajäteastian tyhjennysväliä ei tarvitse tiuhentaa.


Miten bokashi jälkikäsittely tulee tehdä, jotta se hyväksytään kompostointimenetelmäksi?

Bokashiksi kutsutaan hapettomassa tilassa, EM-mikrobien avulla tehtävää elintarvikejätteen esikäsittelyä. Bokashi-menetelmällä esikäsitelty eli fermentoitu biojäte ei vielä ole multaa, vaan se vaatii jälkikäsittelyn. Siksi bokashi-menetelmällä käsitelty biojäte on vielä kompostoitava kompostorissa. Jälkikäsittelyyn käy lämpöeristämätön komposti, joka on haittaeläinsuojattu. Bokashi ilman jätehuoltomääräykset täyttävää kompostointia ei ole peruste pidennetylle tyhjennysvälille.


Kompostoin vain kesäaikana. Toimitetaanko minulle biojäteastia talven ajalle ja haetaanko se kesäksi pois?

Biojäteastiaa ei haeta automaattisesti kompostoinnin ajaksi pois, vaan se voi jäädä paikoilleen. Jos haluat, että biojäteastia haetaan talveksi pois niin olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Biojäteastia voidaan hakea pois kuljetusmaksua vastaan

Biojätteiden kimppa-astiaMiten voin ilmoittaa kimpasta?


Kuinka monta kiinteistöä yhteen kimppaan voi osallistua?

Biojätekimpan jäsenien enimmäismäärä taajamassa on viisi (5) kiinteistöä ja kiinteistöjen välinen etäisyys maksimissaan 500 metriä.