Valitse sivu

Muuttajan opas

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)




Tältä sivulta löydät tietoa, mitä muuttajan tai uuden asukkaan tulee tietää jätehuollosta. 

Jätehuoltoon liittyminen

Jätelain mukaan kaikkien asuinkiinteistöjen on liityttävä kunnan järjestämään jätehuoltoon. Tämä koskee myös vapaa-ajanasuntoja. Taloyhtiöt, omakotikiinteistöt ja vapaa-ajan asunnot voivat liittyä jätehuoltoon joko
kiinteistökohtaisella astialla tai yhteisellä ns. kimppa-astialla.
Muuttaessasi omakotitaloon/-talosta sinun tulee lopettaa vanhan kiinteistösi jätehuolto ja sopia uuteen kotiisi uusi jätehuolto.
Asumisessa syntyvät bio-, seka- ja pakkausjätteet on lajiteltava ja erilliskerättävä omiin kiinteistökohtaisiin jäteastioihin jätehuoltomääräysten mukaisesti. Eri kokoisilla kiinteistöillä on omat lajitteluvelvoitteensa.
Voit tutustua keräysvelvoitealueisiin täällä ja lajitteluvelvoitteisiin täällä.

Muutitko omakotitaloon?

Jätehuollon järjestäminen – tilaa jätehuolto

Jätekuljetuksen järjestäminen on jokaisen tontin omistajan omalla vastuulla. Jätehuolto tilataan paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä eli Kiertokapulalta. Roskasäiliötä ei kannata ostaa, vaan se kuuluu tyhjennyshintaan. Kun sopimus on tehty, toimitamme veloituksetta jäteastian kiinteistölle jätteenkuljetuspalvelun alkaessa. Omakotitaloasuja voi säästää jätekuluissaan ottamalla jäteastian tyhjennyksen hieman harvemmin, esimerkiksi vain joka toinen viikko. Lasku tulee astian koon ja tyhjennysvälin perusteella. Jätehuoltoon liittyminen onnistuu Kiertokapulan Asiakasnetissä. Asiakasnetin etusivulta löytyy Liity jätehuoltoon -painike.
Vaihtoehtoisesti voit ottaa yhteyttä Kiertokapulan asiakaspalveluun. Asiakasnetin löydät täältä.

Kierrätyksen järjestäminen

Jos on aiemmin asunut taloyhtiössä, niin on luultavasti tottunut siihen, että taloyhtiön jätekatoksessa
on kierrätysastiat ja jätteiden lajittelu on vaivatonta. Omakotitaloon muuttavan tulee
ratkaista kierrätysasiat itse.
Hoitamalla jätteiden lajittelun hyvin, eli keräämällä erikseen biojätteen, paperit, pahvin, lasin
ja metallin, saa säästöä jätehuoltokuluihin, koska sekajätettä kertyy vähemmän. Pakkausjätteet
voit kierrättää Rinki-ekopisteillä. Löydät lähimmän osoitteesta www.rinkiin.fi.

 

Kompostointi

Omakotitaloihin hankitaan usein kompostori, joka on kätevä tapa kierrättää biojätettä. Biojätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Taajaman ulkopuolella biojätettä saa kompostoida myös eristämättömässä, kuitenkin haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.

Kunnan jätehuoltoviranomainen pitää rekisteriä asuinkiinteistöllä tapahtuvasta biojätteen pienimuotoisesta käsittelystä. Kompostoinnista tulee ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle täyttämällä sähköinen kompostointi-lmoitus. Kompostointi-ilmoitusta ei tehdä puutarhajätteen kompostoinnista. Bokashi menetelmällä esikäsitellystä keittiöjätteestä ilmoitetaan jälkikompostointiin käytettävästä kompostorista. Tällöin kompostorin ei tarvitse olla lämpöeristetty. Kompostointi-ilmoituksen voi täyttää täällä.

Muutitko taloyhtiöön?

Kiertokapula vastaa myös taloyhtiöiden jätteidenkuljetuksesta. Paperinkeräyksen osalta kiinteistöt sopivat itse valitsemansa kuljetusyrityksen kanssa astioiden tyhjentämisestä.
Sekajätteen lisäksi taajamissa sijaitsevien vähintään viiden huoneiston kiinteistöjen on kerättävä biojäte, muovi-, kartonki-, pienmetalli ja lasipakkaukset.

Taloyhtiön jätekatos, jossa useita erilaisia jäteastioita

 

 

Asukas ojentaa roskapussin jäteautonkuljettajalle

Jäteastioiden tyhjennysmaksut ja perusmaksu

Kiertokapulan toimialueella on käytössä tasataksa, eli kaikissa toimialueemme
13 kunnassa on samat hinnat. Tyhjennysmaksut määritellään joka vuosi jätetaksassa. Kulloinkin voimassaolevat jäteastioiden tyhjennysmaksut löydät nettisivuiltamme tai jätelautakunta Kolmenkierron sivuilta. Lisäksi asukkailta peritään jätehuollon perusmaksu. Maksu vaihtelee asumismuodon mukaan. Jätehuollon perusmaksulla katetaan kotitalouksille asiointihetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja ja jätehuollon viranomaistoimintaa. Lisäksi järjestetään jäteneuvontaa, tiedotusta sekä täydennetään hyötyjätteiden maksutonta vastaanottoa alueillamme. Jäteastioiden tyhjennyshinnat löydät täältä.

Jätehuoltomääräykset

Jätehuoltomääräykset ovat jätelain nojalla annettavia paikallisia sitovia
säännöksiä jätehuollosta. Määräyksiä annetaan esimerkiksi jätteiden
lajittelusta, keräämisestä, hyödyntämisestä ja roskaantumisen
ehkäisemisestä. Jätehuoltomääräykset löytyvät täältä.

Jätteidenkäsittelyalueet

Jätteet, joita ei lajitella kiinteistön jäteastioihin, tulee toimittaa jätteidenkäsittelyalueille.
Näitä ovat mm. vaaralliset jätteet, vanhat huonekalut ja rakennusjäte. Suuren osan jätteistä voi toimittaa jätteidenkäsittelyalueillemme veloituksetta.
Viisi jätteidenkäsittelyaluettamme sijaitsevat Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Nurmijärvellä ja Valkeakoskella. Alueiden aukioloajat ja osoitteet löydät täältä. Asiointioppaaseen pääset täältä.