Valitse sivu

Biojätteet

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)




Pienilläkin teoilla on väliä.

Anna biojätteelle mahdollisuus olla hyödyksi

Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä noin 25 prosenttia on biojätettä. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin tärkeät ravinteet ja humus häviävät kierrosta. Kostean biojätteen lämpöarvo on myös paljon heikompi kuin kuivan jätteen. Kun biojätteen lajittelee erilleen sekajätteestä, päätyy biojäte hyödynnettäväksi. Biojätteen määrään voi kotona vaikuttaa viisailla valinnoilla ostamalla ja valmistamalla ruokaa vain tarvittavia määriä.

Lue biojätteen keräysvelvoitteiden muutoksista vuonna 2024.

Biojäteastian käyttö

Kun biojäte on mahdollisimman kuivaa, vältetään hajuhaitat ja toukat. Valuta nesteet pois ruoantähteistä ennen kuin laitat ne biojäteastiaan. Pussin pohjalle voi laittaa myös pehmopaperia tai kartonkisen munakennon palasia sitomaan kosteutta. Pienet määrät ruokaöljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Suuremmat öljymäärät tulee pakata suljettuun muovipulloon ja lajitella sekajätteeseen.

Tuulettuvassa biojäteastiassa paperipussi toimii parhaiten, sillä paperipussissa biojäte pääsee kuivumaan hyvin. Tuulettuvan biojäteastian pisin tyhjennysväli on neljä viikkoa. Tyhjennysväliä voi lyhentää tarvittaessa kahteen viikkoon esimerkiksi kesäajaksi.

Myös astian puhtaanapito on tärkeää. Biojäteastiat pestään veloituksetta kaksi kertaa vuodessa, mutta astian likaantuessa se kannattaa pestä myös itse.

Biojäteastiaan saa laittaa vain keittiön biojätteitä:

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • lihan ja kalan perkuujätteet
  • kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit
  • ruoantähteet, pienet luut
  • kananmunankuoret
  • pilaantuneet elintarvikkeet
  • talouspaperit ja muut pehmopaperit
  • huonekasvit ja leikkokukat

Biojätteen käsittely

Biojätteen käsittelyssä on eroja toimialueellamme.  Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Valkeakosken erilliskerätyt biojätteet käsitellään Envor Oy:llä. Hyvinkään, Riihimäen, Mäntsälän, Hausjärven ja Lopen erilliskerätyt biojätteet käsitellään Gasum Oy:llä. Gasum ja Envor tuottavat kerästyistä biojätteistä biokaasua ja maanparannustuotteita.

Järvenpään, Keravan, Nurmijärven ja Tuusulan erilliskerätty biojäte käsitellään Kekkilän kompostointilaitoksella. Kompostointi tapahtuu valvotusti tunnelissa sisätiloissa ja prosessissa syntyvät poistokaasut käsitellään asianmukaisesti.

Biojätteen voi käsitellä kompostoimalla sen omalla kiinteistöllä. Lue lisää kompostoinnista täältä. Mikäli kiinteistö ei kuulu biojätteen lajitteluvelvoitteen piiriin, laitetaan biojäte sekajätteeseen.

Kekkilän kompostointilaitos
GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Biojätteen pakkaaminen

Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki ja Valkeakoski

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperipussit sekä biohajoavat pussit riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.
Mikäli kiinteistöllä on tuulettumaton biojäteastia, siinä voi myös käyttää muovipussia.

Järvenpää, Nurmijärvi, Kerava ja Tuusula

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperipussit sekä biohajoavat pussit riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

SÄÄSTÖÄ BIOJÄTTEEN LAJITTELULLA

Kun biojätteet lajitellaan pois sekajätteen joukosta, voidaan sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää jopa kahdeksaan viikkoon.  Biojätettä voidaan kerätä myös yhdessä naapurien kesken ns. biojätekimpalla, jolloin tyhjennyskustannus jakautuu kimpan osakkaiden kesken. Lue kimpan perustamisesta lisää täältä.