Valitse sivu

Biojätteet

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 9.00 - 15.00

(Local network charge)
Pienilläkin teoilla on väliä.

Anna biojätteelle mahdollisuus olla hyödyksi

Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä noin 25 prosenttia on biojätettä. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin tärkeät ravinteet ja humus häviävät kierrosta. Kostean biojätteen lämpöarvo on myös paljon heikompi kuin kuivan jätteen. Kun biojätteen lajittelee erilleen sekajätteestä, päätyy biojäte hyödynnettäväksi. Biojätteen määrään voi kotona vaikuttaa viisailla valinnoilla ostamalla ja valmistamalla ruokaa vain tarvittavia määriä.

Lue biojätteen keräysvelvoitteiden muutoksista vuonna 2024

Biojäteastian käyttö

Kun biojäte on mahdollisimman kuivaa, vältetään hajuhaitat ja toukat. Valuta nesteet pois ruoantähteistä ennen kuin laitat ne biojäteastiaan. Pussin pohjalle voi laittaa myös pehmopaperia tai kartonkisen munakennon sitomaan kosteutta. Pienet määrät ruokaöljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Suuremmat öljymäärät tulee pakata suljettuun muovipulloon ja lajitella sekajätteeseen.

Tuulettuvassa biojäteastiassa paperipussi toimii parhaiten, sillä paperipussissa biojäte pääsee kuivumaan hyvin. Tuulettuvan biojäteastian pisin tyhjennysväli on neljä viikkoa. Tyhjennysväliä voi lyhentää tarvittaessa kahteen viikkoon.

Myös astian puhtaanapito on tärkeää. Biojäteastiat pestään veloituksetta kaksi kertaa vuodessa, mutta astian likaantuessa se kannattaa pestä myös itse. 

Biojäteastiaan saa laittaa vain keittiön biojätteitä:

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • lihan ja kalan perkuujätteet
  • kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit
  • ruoantähteet, pienet luut
  • kananmunankuoret
  • pilaantuneet elintarvikkeet
  • talouspaperit ja muut pehmopaperit
  • huonekasvit ja leikkokukat

KEITTIÖJÄTTEEN KOMPOSTOINNIN JA KERÄYKSEN LAAJENEMINEN

Kiertokapulan toimialueella keittiöjätteiden keräys tai niiden kompostointi tulee pakolliseksi kaikilla kiinteistöllä yli 5000 asukkaan taajamissa 1.7.2024 alkaen.

Keräyksen alkamisajat kunnittain:

1.4.2024 alkaen Järvenpää, Kerava, Tuusula

1.7.2024 alkaen Hyvinkää, Nurmijärvi

1.9.2024 alkaen Hattula, Hämeenlinna, Valkeakoski

1.10.2024 alkaen Mäntsälä

1.11.2024 alkaen Riihimäki, Janakkala

Biojätteen käsittely

Biojätteen käsittelyssä on eroja toimialueellamme.  Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Valkeakosken erilliskerätyt biojätteet käsitellään Envor Oy:llä. Hyvinkään, Riihimäen, Mäntsälän, Hausjärven ja Lopen erilliskerätyt biojätteet käsitellään Gasum Oy:llä. Gasum ja Envor tuottavat kerästyistä biojätteistä biokaasua ja maanparannustuotteita.

Järvenpään, Keravan, Nurmijärven ja Tuusulan erilliskerätty biojäte käsitellään Kekkilän kompostointilaitoksella. Kompostointi tapahtuu valvotusti tunnelissa sisätiloissa ja prosessissa syntyvät poistokaasut käsitellään asianmukaisesti.

Biojätteen voi käsitellä kompostoimalla sen omalla kiinteistöllä. Lue lisää kompostoinnista täältä. Mikäli kiinteistö ei kuulu biojätteen lajitteluvelvoitteen piiriin, laitetaan biojäte sekajätteeseen.

Kekkilän kompostointilaitos

Biojätteen pakkaaminen

Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki ja Valkeakoski

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperipussit sekä biohajoavat pussit riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.
Mikäli kiinteistöllä on tuulettumaton biojäteastia, siinä voi myös käyttää muovipussia.

Järvenpää, Nurmijärvi, Kerava ja Tuusula

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperipussit sekä biohajoavat pussit riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Ohjeita pussin taitteluun

SÄÄSTÖÄ BIOJÄTTEEN LAJITTELULLA

Kun biojätteet lajitellaan pois sekajätteen joukosta, voidaan sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää.  Astian tyhjennysväli on mahdollista pidentää asiakaspalvelussamme jopa kahdeksaan viikkoon. Biojätettä keräävän auton reitin varrella asuessa, vaihtoehtona on perustaa biokimppa esimerkiksi muutamien lähinaapureiden kesken. Lue kimpan perustamisesta lisää täältä.

Aina pienin astia ei ole kaikkein kustannustehokkain valinta. Suurempi astiakoko mahdollistaa pitkän tyhjennysvälin. Taulukossa esimerkkejä sekajäteastian vuosikustannuksista eri tyhjennysväleillä:

Sekajäteastian koko Tyhjennys kerran viikossa Tyhjennys neljän viikon välein Tyhjennys kahdeksan viikon välein
140 l 335,92 77,52 38,76
240 l 408,72 94,32 47,16
360 l 497,12 114,72 57,36
660 l 718,64 165,84 82,92

Jäteastioiden tyhjennysmaksut löytyvät täältä.

Ruskea biojäteastia.

Esimerkki: Viiden kiinteistön yhteinen biojäteastia

Jos biojätettä ei lajitella

Jokaisella kiinteistöllä on oma sekajäteastia (240 l), joka tyhjennetään kahden tai neljän viikon välein. Tyhjennyshinta per tyhjennyskerta on 7,86 €. Kahden viikon tyhjennysvälillä tyhjennyskertoja vuodessa tulee noin 26, jolloin vuosikustannus 204,36 €/talous. Neljän viikon tyhjennysvälillä tyhjennyskertoja vuodessa on noin 12, jolloin vuosikustannus on 94,32 €/talous.

Kun biojäte lajitellaan

Viidellä kiinteistöllä on yhteinen biojäteastia (240 l), joka tyhjennetään kahden viikon välein. Tyhjennyshinta per tyhjennyskerta on 6,40 € ja tyhjennyskertoja on vuodessa noin 26. Näin ollen viiden talouden yhteisen biojäteastian vuosikustannus per kiinteistö on 33,28 €/talous. Jokaisella kiinteistöllä on myös oma sekajäteastia (240 l), jonka tyhjennysväli on biojätteen lajittelun myötä mahdollista pidentää kahdeksaan viikkoon. Jäteastia tyhjennetään vuodessa noin kuusi kertaa, joten vuosikustannus on tällä tyhjennysvälillä 47,16 €/talous. Kokonaisvuosikustannus yhteisellä biojäteastialla ja omalla sekajäteastialla on 80,44 €/talous.